Podologie

Foto_JolienK
Jolien Van Laere

Jolien@podolympia.be

0471 66 58 62
www.podolympia.be

Gedreven
Levendig
Empatisch
°1999

Podoloog

AFSPRAAK MAKEN PODOLOGIE
Foto_ElianaK
Eliana Galarraga

Eliana@podolympia.be

0471 66 58 62
www.podolympia.be

Observerend
Begripvol
Leergierig
°1999

Podoloog

Podologie

Wat is podologie?

Pijnklachten aan de voet?
Een podoloog is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van voetgerelateerde aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen aan de voet zelf gelegen zijn, maar vaak heeft u hoger gelegen knie-, heup- of rugklachten door een verkeerde voetafrol.

Door uw voettype te bepalen en een houdingsonderzoek uit te voeren, wordt er bepaald of een afwijkende voetstand de oorzaak kan zijn van die vervelende pijnklachten in uw lichaam.

De podoloog achterhaalt of de oorzaak van uw pijnklachten het resultaat zijn van een specifieke situatie. Zo ontstaan de meeste pijnklachten tijdens het sporten, op het werk of door slecht aangepast schoeisel te dragen.

Behandeling van pijnklachten
De behandeling van pijnklachten gebeurt meestal met podologische zolen die uw voetstand en looppatroon corrigeren. Eventueel kan deze behandeling worden aangevuld met oefeningen, een schoenadvies of een combinatie met bijvoorbeeld kinesitherapie.

Werkwijze en behandeling:

Anamnese
Een anamnese is een uitgebreid vraaggesprek. Door gerichte vragen te stellen krijgen we een duidelijk beeld van uw klacht. Denk hierbij aan vragen over de locatie, de duur en tijdstip van de klachten. Uw antwoorden zullen ons helpen om een correct onderzoeksplan op te stellen.

Inspectie
Tijdens een inspectie geven we onze ogen de kost. Enerzijds kijken we hoe u staat van kop tot teen. Anderzijds zullen we specifiek uw pijnlijke zone beoordelen op afwijkingen. We zoeken naar zwellingen, andere huidskleur, schuine standen van tenen, knieën enzovoort.

Soms ontstaan klachten door de schoenen die u draagt. Een grondige inspectie van uw schoenslijtage gaat ons deze informatie geven. Daarom vragen we steeds om verschillende schoenen mee te nemen. Neem gerust een winkelzak met je dagelijkse sneaker tot sport- of werkschoenen mee.

Ganganalyse
Een podologisch onderzoek is onvolledig als er geen ganganalyse wordt gedaan. Wanneer bewegingen niet correct worden uitgevoerd, ontstaan er klachen. Met een drukmeetplaat en een camera verzamelen we zo veel mogelijk informatie om uw bewegingspatroon te analyseren.

Beeld per beeld analyseren we uw manier van wandelen en bewegen. Wanneer u klachten heeft bij een typische sportbeweging zullen we deze specifieke beweging gaan analyseren.

Biomechanisch onderzoek
Biomechanica bestudeert de beweging van gewrichten, spieren en ledematen van levende organismen. In een biomechanisch onderzoek krijgen we de informatie waarom uw lichaam beweegt zoals het beweegt.

We zoeken met andere woorden aar hoe uw spieren en gewrichten bewegen. Is alles soepel? Of zijn er gewrichten die piepen en kraken? Daarnaast testen we de sterkte van spieren zodat we weten of ze sterk genoeg zijn om correct te werken.